Kreiranje Gantt dijagrama - primjer marketing plana



Gantt Chart ili Gantt dijagrami moćan su alat za vizualno upravljanje projektima od početka do kraja. Zbog svoje jednostavnosti, preglednosti i vizualnog prikaza potrebnog vremena (tijeka vremena) i resursa za realizaciju projekata primjenjuju se u mnogim područjima. Od upravljanja projektima prilikom izrade računalnih programa, marketinga, konzaltinga, građevinarstva, planiranja događaja u poslovnom i privatnom životu ... U nastavku članka dat je jednostavan primjer korištenja Gantt dijagrama u marketingu.

Predložak Gantt dijagrama u Google Sheets (tablice) aplikaciji - primjer jednostavnog marketing plana 

Gantt dijagrami i Google tablice odlično se podudaraju. Google tablice nude mogućnost dijeljenja i ažuriranja u stvarnom vremenu, što je značajna prednost, posebno kada više osoba radi istovremeno na različitim lokacijama. Povrh toga, ne može se ne spomenuti da je korištenje Google tablica besplatno i dovoljno je imati otvoren Google Gmail račun. 

Ovim primjerom se pokazuje kako uobičajeni popis zadataka (primjer jednostavnog marketing plana), pretvoriti u dinamičnu vizualnu vremensku traku (Gantt dijagram).




Kako napraviti kopiju tablice za uređivanje? 
U navigaciji, kliknite File > Make a copy.
Odaberite željeno ime i gdje želite tablicu spremiti. Na kraju kliknite Ok.

Postoje i druge mogućnosti za vizualizaciju Gantt dijagrama. U ovom primjeru centralno mjesto zauzima korištenje funkcije SPARKLINE(). Više o Sparkline funkcije pročitajte u članku Trevor Foxa

Kratko objašnjenje primjera

Prvi stupac tablice su ime projekta i zadaci (slika ispod).



Drugi i traći stupac tablice su datum početka i datum završetka projekta i pojedinih zadataka u projektu. Ćelije u tim stupcima su tzv. Date field - forma datuma. 
Pogledati slike ispod. Jednostavan način formiranja ćelije u formi datuma je odabrati jednu ćeliju u formi datuma i s desnim klikom Copy,  desni klik Paste unijeti u ostale željene ćelije i dobiti formu datuma. Nakon toga možete preuzeti sve datume iz primjera ili ih sam odrediti. 





Sljedeći stupac je Trajanje. Stupac je objašnjen na kraju ovog paragrafa jer je kompliciraniji.
Iza Trajanja je stupac Status(E). Status zadatka u primjeru može biti jedan od tri moguća s obzirom na status izvršenosti zadataka: dolazi, izvršenje, izvršeno. Sve ćelije u tom stupcu imaju tekstualnu vrijednost.



Posljednji stupac Upišite željeni datum koristi samo jednu ćeliju u formi datuma. Ćelija se koristi da samostalno određuje različite datume koji će predstavljati zamišljeni današnji dane U stvarnom projektu taj se stupac može izbrisati.

Stupac Trajanje(D) je najkompliciraniji. Najlakši način korištenja: kopirati sadržaj svih polja stupca D i izvršiti samo promjene prema strukturi vlastitog projekta.

U primjeru je za vizualizaciju Gantt dijagrama korištena SPARKLINE() funkcija. Sparkline funkcija prikazuje graf u ćeliji korištenjem podataka iz tablice (redak ili stupac). Sparkline ima niz postavki: može prikazati različite vrste grafikona, boje elemenata, etc.

Za vizualizaciju u ćelijama stupca D, korišten je bar grafikon - stupci prikazuju podatke. Korištenjem istog, kombinacijom različitih boja dobiven je vizualan prikaz statusa svakog zadatka.

Formula koja se unosi u ćeliju red 3. stupca D:

 =SPARKLINE(if(OR($F$2<B3,$F$2>C3),{int(B3)-int($B$2),if(B3=C3,1,int(C3)-int(B3))},{int(B3)-int($B$2),$F$2-int(B3),1,int(C3)-$F$2}),{"charttype","bar";"color1","white";"color2",if(E3="Završeno","grey",if($F$2>C3,"red",if(AND($F$2>B3,$F$2<C3,E3="Dolazi"),"orange",if(AND($F$2>B3,$F$2<C3),"orange",if(E3="Izvršenje","orange","green")))));"max",int($C$2)-int($B$2)})

Unesena formula, desnim klik i Copy kopira se, desni klik i Paste od 4. do 9. reda stupca D.

Sparkline funkcija prikazuje stupce (bar grafikone) u različitim bojama. "White" označava nevidljivo a ostalo boje uvijek se mogu prilagođavati.

U primjeru u stupcu D, korištene su još dvije formule Sparkline funkcije (redovi 2 i 10).

Formula za tjednu vizualizaciju projekta (red 2, stupac D):

 =SPARKLINE({split(rept("7,",FLOOR((int(C2)-int(B2))/7)),","),mod(int(C2)-int(B2),7)},{"charttype","bar";"color1","white";"color2","lightblue"})

Formula za red Preostalo (red 10, stupac D):

 =SPARKLINE(int($F$2)-int(B2),{"charttype","bar";"color1","black";"max",int(C2)-int(B2)})

Formula koja se koristi u redu 10 stupca D omogućuje vizualizaciju dana projekta koji su prošli i ostali. Crnom bojom označeni su dani projekta koji su prošli a bijelom dani koji ostaju do završetka.

U slučaju da ne želite koristiti posljednji stupac (F) i određivati zamišljeni današnji dan, zamijenite u svim formulama SPARKLINE() oznaku $F$2 s funkcijom today(), koja će vratiti kao vrijednost današnji datum.

Organizacija posla - Gantt dijagrami

1. Odrediti datum kada projekt započinje i završava.
2. Izraditi listu svih zadataka/aktivnosti za realizaciju projekta.
3. Odrediti za svaki zadatak datum kada počinje i završava.
4. Odrediti nositelje pojedinih zadataka i troškove(resursi).
5. Povezati zadatke. Odrediti redoslijed zadataka i veze među pojedinim zadacima.
6. Praćenje napretka i provođenja zadataka pojedinačno i cijelog projekta.

Sve u svemu, priprema predložaka je ključna za uspješno upravljanje projektima, neovisno o vrsti i veličini projekata.

Profesionalni alati za izradu Gantt dijagrama

Programi za izradu Gantt dijagrama gotovo svakom timu pomažu da povećaju svoju produktivnost i učinkovitost. Zahvaljujući brojnim prednostima, došlo je do značajnog porasta popularnosti Gantt alata. Alati su dizajnirani kako bi zadovoljili potrebe za upravljanje projektima. No, važno je pitanje - kako procijeniti i odabrati pravi alat za izradu Gantt dijagrama?

Uglavnom ako se odlučuje za profesionalni alat, valja razmotriti kao polazište za ocjenu: je li program u koji se ulaže jednostavan za korištenje, nudi li se besplatna probna verzija, mogu li se podaci iz projekta dijeliti s ljudima izvan tvrtke. Alat koji se koristi mora štiti podatke od svih vrsti prijetnji ...

Od ponuđenih alata na tržištu GanttPRO, Wrike, ili  TeamGantt će zadovoljiti potrebe mnogih,  optimalnim odnosom cijene i kvalitete.

Izvor: Dynamic Gantt Charts in Google Sheets + Project Timeline Template - Trevor Fox

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Besplatna tablica za kontrolu prihoda i troškova domaćinstva i sve one koji žele pratiti svoje financije

Provjera sumnjivih linkova bez klikanja