Provjera sumnjivih linkova bez klikanja


Neki jednostavni i besplatni alati na internetu mogu pomoći da se testira sigurnost linka bez da se isti klikne. Internet je pun nesigurnih i zlonamjernih linkova koji se mogu pojaviti u elektronskoj pošti, web stranicama i drugim internetskim mjestima. Naravno, to ne znači da treba prestati klikati i posjećivati nove web stranice zbog straha. Dovoljno je samo poduzeti neke radnje u kontroli eventualno sumnjivih linkova koji se pojavljuju.

Ima više načina kako utvrditi da li je link koji se želi kliknuti siguran. Prije svega kada se prođe mišem preko nekog linka, dolje u lijevom kutu vašeg računala pojavit će se ime tog linka (slika ispod označeno crvenim+strelica).


Ako želite provjeriti link isti treba kopirati u clipboard. Kod preglednika Chrome to se tako da se dođe na link i desnim klikom miša odabere opcija  "Copy link adress", kod Firefox "Copy Link Location" i preglednika Internet Explorer "Copy shortcut" (slika ispod primjer za Firefox, označeno crvenim)



Kada je to učinjeno ima niz online alata za jednostavnu i besplatnu provjeru sigurnosti linka prije nego što se isti stvarno klikne. Neki od alata: Norton SafeWeb, URLVoid. Otvorite klikom jednu od tih stranica za provjeru sigurnosti linka i desnim klikom miša kliknete Paste/Zalijepi u određeno polje i link iz clipboarda koji kontrolirate pojavit će se u tom polju. Tada se klikne ikona za pretraživanje kao na slici ispod, označeno crvenim, primjer s Norton SafeWeb i vrlo brzo dobit će se izvještaj da li je link  siguran za klikanje.



Kako provjeriti Short URL (skraćeni link do određenog sadržaja)

Hakeri često koriste URL short linkove da prikriju stvarnu stranicu na koju link vodi. Takav način hakiranja najčešće se koristi na društvenim mrežama.

Za provjeru takvih URL short linkova koristi se besplatan on line alat CheckShortURL da se  otkrije o kojem se linku zapravo radi. Postupak je isti kao kod provjere gore (spremanje u clipboard i Pase/zalijepi).

Alat CheckShortURL otkrit će puni link stranice a onda uz pomoć punog linka možete lako provjeriti da li je stranica sigurna na već gore opisan način.

Krcko

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Besplatna tablica za kontrolu prihoda i troškova domaćinstva i sve one koji žele pratiti svoje financije

Kreiranje Gantt dijagrama - primjer marketing plana