Besplatna tablica za kontrolu prihoda i troškova domaćinstva i sve one koji žele pratiti svoje financije


Kontrola prihoda i troškova (za domaćinstva i one koji žele kontrolirati financije) je besplatan predložak s tablicama kreiran uz pomoć Google Sheets kao jednostavan alat za kontrolu prihoda i troškova. Predložak je namijenjen prije svega za kontrolu i praćenje kućnog budžete ali može se jednostavno preinačiti za korištenje u druge svrhe gdje treba voditi evidenciju prihoda - troškova i kontrolu istih za racionalno trošenje novčanih sredstava.

Predložak s tablicama možete jednostavno preuzeti ako mislite  da ne trebate čitati tekst ispod na linku: Google Sheets pod nazivom:
Kontrola prihoda i troškova (za domaćinstva i one koji žele kontrolirati financije)

OPĆENITO:

Prednosti korištenja alata Google Sheets (Tablica)

To je besplatna online Google aplikacija koja pruža mnogo više nego druge desktop tablične aplikacije. U nastavku je nekoliko razloga što GS čini  aplikacijom koja može pomoći u svakodnevnom  radu i životu.

Tablice se koriste online i nije potrebno imati računalo. Pristupa se putem interneta. Tablicama se može pristupiti s bilo kojeg računala ili mobitela.

Uz Google Sheets idu i druge kvalitetne Googleove aplikacije kao Google Drive, Docs i Slides.

Google Sheets veoma je sličan Excelu.

Sve tablice  mogu se preuzeti na računalo.

Spremanje podataka je automatsko tako da nije potrebno voditi računa o spremanju podataka.

PREUZIMANJE PREDLOŠKA S TABLICAMA + KRATKE UPUTE ZA KORIŠTENJE

Klikom na link gore otvorit će se predložak u tzv. View modu (samo pregled ali bez mogućnosti unosa podataka te  uređivanja tablica) Preuzimanjem predloška dobiva se mogućnost unosa i svih drugih izmjena (tzv. Edit mode). Predložak se preuzima (mora se biti prijavljen na Google račun) jednostavno, klikom na File - Make a copy (hr.Datoteka - Izradi kopiju) slika ispod označeno crvenim


Nakon toga pojavit će se mali prozor unese željeni naziv predloška, npr. Budžet obitelji Horvat  (slika ispod) klikne OK i predložak je preuzet.


Kada se ponovo otvori predložak u njega je moguće upisivati podatke, mijenjati, brisati i sl.

KRATKE UPUTE ZA KORIŠTENJE PREDLOŠKA

Predložak se sastoji od nekoliko tablica:
  • Uputstva;
  • Početna;
  • Transakcije;
  • Prihoditroškovi;
  • Kategorije

Tablica "Kategorije"

U tablici "Kategorije" određeni su troškovi (red 6-62) i prihodi (red 63-69).  Uz svaku sekciju troškova ili prihoda  određeni su tzv. ostali troškovi ili ostali prihodi koji koriste korisniku da upiše stavku koja nije obuhvaćena ovom tablicom.  Korisnik može izmijeniti naziv i tada će se automatski izvršiti promjena i na drugim mjestima u predlošku. Podaci iz tablice "Kategorije"  koristi se u drugim tablicama predloška.

Tablica "Transakcije"

Centralna tablica služi za unos prihoda troškova i prihoda kronološkim redom (dnevnik prihoda i troškova). Svaki prihod upisuje se kao pozitivan iznos a svaki trošak kao negativan iznos. Uz iznos unosi se datum (pogledati Napomenu uz datum), opis i iznos. Kada se unesu ovi podaci potrebno je odrediti i kategoriju na koju se unesena stavka prihoda ili troška odnosi (stupac B)

Napomena uz datum:
Za lagan unos datuma potrebno je doći na željeno polje datuma i dva puta tzv. lijevi klik mišem. Pojavit će se  mali prozorčić za određivanje željenog datuma (slika ispod).



Odabere se željeni datum i klikne.

Tablica "Prihoditroškovi"

Tablica automatski grupira,  izračunava prihode, troškove za tekuću godinu za koju se vode transakcije (Tablica "Transakcije"). Tablica izračunava koliko su prihodi veći ili manji od troškova (dobitak/gubitak). Na kraju tablice nalazi se stupac "S" u kojem se  izračunava Kumulativ tekuće godine prihoda/troškova, ukupno i pojedinačno.

Tablice "Početna" i "Uputstva" nije potrebno objašnjavati.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Provjera sumnjivih linkova bez klikanja

Kreiranje Gantt dijagrama - primjer marketing plana