Alternativa zlatu - Švicarski franak kao sigurna investicija



Švicarski franak (CHF) dugo se smatra stabilnom valutom u svjetskoj ekonomiji, a ulagači ga često kupuju kada je stabilnost ostalih stranih valuta ugrožena zbog nepovoljnog ekonomskog ili političkog okruženja. Stabilnost franka rezultat je mjera Švicarske središnje banke za kontrolu vrijednosti valute, švicarske političke i financijske stabilnosti.

U današnja burna ekonomska vremena švicarski franak jedna je od najboljih alternativa za američki dolar i zlato.

Razlozi zašto je tome tako:  

Rusija zarađuje milijarde prodajom nafte i plina. Rusi su držali svoje rezerve u američkim dolarima, američkim vrijednosnim papirima i zlatu. Međutim sankcije koje su uvedene Rusiji natjerale su ih da traže alternativu. Pad vrijednosti rublje prisilio je ruske investitore i tvrtke da potraže sigurnu valutu, a mnogi su odabrali švicarski franak kao "sigurno utočište".

Višenacionalna dužnička kriza europskih država (2009. do 2013. godine) dovela je do značajnog protoka sredstava iz pogođenih europskih država u Švicarsku. Osnovni cilj je bio zaštiti svoja sredstva. 

Globalna financijska kriza iz 2008. godine koja je krenula iz Sjedinjenih Država, također je bila razlog prijenosa sredstava iz američkog dolara i vrijednosnih papira u CHF. 

Švicarska je zemlja snažne ekonomije s kontroliranim rastom. Prednost Švicarske je i njezina veličina - mala zemlja s ograničenim brojem stanovnika. Prirodni resursi se iskorištavaju racionalno i ograničeno, balansirajući ulaganjima u proizvodnju i poljoprivredu a rezultat je stabilna ekonomija i stabilnost franka.

Dokaz stabilnog financijskog položaja je činjenica da je Švicarska sedmi kreditor Sjedinjenih država.

Nema proračunskog deficita - švicarski prihodi premašuju troškove. Gospodarstvo nema planove za velika ulaganja i to ga čini samostalnim i stabilnim. 

Alternativa zlatu - glavni razlog investitora da ulažu u zlato je izbjeći inflaciju. Švicarska povijesno, u smislu inflacije pokazuje stabilnost, što je dovelo do velikih ulaganja u švicarski franak iz razloga da se izbjegne inflacija.

Neovisna monetarna politika - središnja banka ima neovisnu kontrolu valutnog tečaja i osigurava stabilnost franka i zaštitu gospodarstva

Švicarski franak sigurno je ulaganje: Švicarska ima visok BDP, nisku nezaposlenost, visok prihod po glavi stanovnika i središnje mjesto kao odredište tajnih bankovnih računa. 

Očito da se švicarsko gospodarstvo vjerojatno neće tako brzo udaljiti od koncepta niskog duga i niskog rasta, te ostati glavno bankarsko odredište a  švicarski franak  jedno od glavnih utočišta ulagača u nesigurnim vremenima da zaštite svoju imovinu. 


Izvor: Is The Swiss Franc A Good Investment?

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Besplatna tablica za kontrolu prihoda i troškova domaćinstva i sve one koji žele pratiti svoje financije

Provjera sumnjivih linkova bez klikanja

Kreiranje Gantt dijagrama - primjer marketing plana