Besplatna web stranica u kratkom roku bez znanja kodiranja


Na mnogo mjesta ističe se potreba da danas svaka tvrtka ili obrt bez obzira na veličinu ima web stranicu. S jedne strane radi se o trendu ali to je zasigurno manje važno od činjenice da je web stranica osnovni alat za ukupnost radnji na propagandi, reklami, osvajanju tržišta i kreiranju javnog mišljenja o proizvodima i uslugama koje  tvrtka nudi.

Česte poteškoće s kojima se suočavaju mali poduzetnici koji žele imati vlastitu web stranicu:
  1. Limitirani budžet
  2. Rok izrade
  3. Nedostatak materijala za stranicu (tekstovi, slike, video materijali ...)
Ovim tekstom želi se ponuditi moguće rješenje za ublažavanje gore iznesenih poteškoća i omogućiti malom poduzetniku da s malim sredstvima u kratkom roku i oskudnim materijalom dobije modernu web stranicu.

Poteškoća: Nedostatak materijala

Na kraju ovog paragrafa nalazi se link primjera stranice s jednostavnom strukturom kojim se nastoji pokazati kako izraditi strukturu web stranice s malo materijala.

Primjer stranica (Villa Grič) sastavljena je od 4 osnovne sekcije kojima se stavljaju na raspolaganje osnovne informacije o subjektu. U prvoj sekciji nalazi se navigacija, ime subjekta, nekoliko slika i kratak tekstualni sadržaj. U drugoj sekciji je Google Maps s lokacijom subjekta i osnovnim kontakt podacima. U trećoj sekciji je kontakt forma. U četvrtoj sekciji je veza s eventualno otvorenim profilima na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, G+, YouTube)

Primjer stranica: Villa Grič

Poteškoće:  Limitirani budžet i rok izrade

Rješenje: Mobirise - besplatan program za izradu weba stranica bez znanja kodiranja. Za izradu primjera u ovom tekstu korišten je program Mobirise (kreiran u Nizozemskoj). Program se može besplatno preuzeti s linka:

https://mobirise.com/

Preuzimanje je jednostavno i nije potrebno davati nikakva posebna objašnjenja. Na službenoj Mobirise stranici mogu se dobiti  osnovne informacije za korištenje programa.

Mobirise koristi tzv. drag-drop (povući/spustiti) sistem za izradu web stranica. Radi se o besplatnom rješenju za izradu malih i srednje velikih web stranica, online prezentaciju određenih proizvoda (landing page). Za korištenje programa nije potrebno nikakvo tehničko znanje a uz to korištenje i distribucija komercijalnih rješenja potpuno su besplatna.  Korištenjem Mobirise,  web stranica može se izraditi jednostavno u veoma kratkom roku.

Mobirise osnove

Povlačenje i spuštanje blokova (drag-drop) u stranicu. Slično Lego kockama. Stranica se kreira jednostavnim povlačenjem i spuštanjem željenih blokova u stranicu (slika ispod)


Uređivanje blokova
Kao u svakom tekst editoru uređuje se sadržaj blokova, unošenjem teksta, slika i video materijala. (primjer slika ispod)



Blok parametri
Korištenjem panela za parametre (zupčanik oznaka) s lakoćom se u svakom bloku mijenja što se prikazuje ili sklanja s bloka (slika ispod)


Pregled stranice na različitim vrstama uređaja.
U svakom momentu može se jednostavno vidjeti kako stranica izgleda na desktop računalu, tabletu ili mobilnom uređaju. (slika ispod)


Također je korisno pogledati i YouTube video o korištenju programa Mobirise:




Prednosti i nedostaci programa Mobirise:

Prednosti:
  • izuzetno jednostavan za preuzimanje
  • izrada web stranice jednostavna je kao slaganje Lego kockica
  • svi blokovi izgledaju moderno i profesionalno
  • uređivanje blokova  jednostavno je i nije potrebno nikakvo tehničko znanje
  • pregled web stranice na svim vrstama uređaja dostupan je u svakom trenutku
  • sve se odvija brzo i s lakoćom

Nedostaci:
  • program nije kreiran za host izradu web stranice već desktop rješenje
  • program za sada nema mnogo dodataka
  • dokumentacija i podrška nisu na visokom nivou
Besplatno isprobajte prednosti Mobirise , naravno ako trebate savjet ili pomoć koristite kontakt formu ovog bloga.

Krcko


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Besplatna tablica za kontrolu prihoda i troškova domaćinstva i sve one koji žele pratiti svoje financije

Provjera sumnjivih linkova bez klikanja

Kreiranje Gantt dijagrama - primjer marketing plana