Kako šifrirati (enkripcija) i ispravno zaštiti podatke od neovlaštenog preuzimanja (ZIP datoteke)


Porastom broja krađa podataka na internetu (posebno prilikom prijenosa - email) za mnoge je postao prioritet kako iste zaštiti. Naravno ne odnosi se zaštita podataka samo na poduzeća koje u svakom slučaju moraju voditi računa kako da zaštite svoje podatke već to mogu biti i lascivne slike koje neki ne baš dobar suprug/supruga želi sakriti od partnera a drži ih na računalu.

Netko može postaviti pitanje: "Da li postoji način da se razbije lozinka na ZIP datoteci?"

Ovo pitanje može se interpretirati na dva načina. Da li netko želi razbiti lozinku da neovlašteno dođe do zaštićenih podataka ili netko želi izbjeći šifriranje osjetljivih podataka smatrajući da isto ne pruža dovoljnu zaštitu. Budući da se polazi od pretpostavke da korisnici računala u većini slučajeva imaju dobre namjere  može se zaključiti da korisnik samo želi biti siguran da li su njegovi podaci dovoljno zaštićeni i osigurani od neovlaštenog pristupa i preuzimanja. 

Za ispravno i sigurnu zaštitu podataka od neovlaštenog pristupa dovoljno je preuzeti besplatan program 7-Zip (http://www.7-zip.org/) . Radi se o programu koji je jednostavan za preuzimanje i korištenje. Nije potrebno nikakvo tehničko znanje. Prilikom preuzimanja treba voditi računa o tome da li računalo koristi 32-bitnu ili 64 bitnu verziju Windowsa.

7-Zip potpuno je besplatan program koji se može koristiti na bilo kojem računalu bez ikakvog plaćanja. Program je prvenstveno vezan uz kompresiju podataka ali pruža i mogućnost snažne AES-256 enkripcije u ZIP formatu.

Koliko je sigurna enkripcija korištenjem AES algoritma.
AES enkripcija koristi se za osiguranje osjetljivih podataka i može se reći da podaci koji su zaštićeni tom vrstom enkripcije ostaju samo vaši i nitko im neovlašteno ne može pristupiti.

Korištenje 7-Zip programa 

U primjeru želi se enkriptirati folder pod nazivom slikezabave. Povući miš na folder i tzv. desni klik. Mišem na 7-Zip i kliknuti Dodaj u arhiv...


Nakon toga pojavit će se na monitoru identično slici ispod. Unosi se lozinka u polja Unesite lozinku i Ponovite lozinku. Kliknuti U redu.
Tako je kompresiran i lozinkom zaštićen željeni folder.



Otvaranje kompresiranog i lozinkom zaštićenog foldera

Kada se želi otvoriti lozinkom zaštićeni folder i doći do podataka dovoljno je doći mišem na kompresirani folder i putem desnog klika, mišem doći na 7-Zip i kliknuti Raspakiraj datoteke (slika ispod).


Nakon toga pojavit će se na monitoru identično slici ispod.U polje lozinka unosi se lozinka i klikne U redu. Folder sa slikama bit će raspakiran i podaci iz istog dostupni.


U slučaju da se tako zipani i lozinkom zaštićeni folder šalje emailom treba voditi računa da se lozinka uvijek šalje odvojeno i nekim drugim sredstvom komunikacije.

Krcko

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Besplatna tablica za kontrolu prihoda i troškova domaćinstva i sve one koji žele pratiti svoje financije

Provjera sumnjivih linkova bez klikanja

Kreiranje Gantt dijagrama - primjer marketing plana