Brisanje web preglednika Chrome, Firefox


U tekstu se nalazi kako obrisati web preglednik (browser): Browser and Download History Cache Memory. U drugom dijelu teksta  napisano je kako odabrati preglednik za svakodnevno korištenje. 

Kako se tehnologija razvija, tako je oslanjanje na računala i mobilne uređaje postalo dio svakodnevnog života. 

Koliko često se čiste uređaji?  Pod tim se ne misli na čišćenje prašine, već o tome da uređaj bude brz i učinkovit. 

Korištenjem web preglednika pristupa se web stranicama koje se često pohranjuju  kako bi se brže učitale kada im se ponovo pristupa. To je standardna karakteristika svih preglednika.  Pristupanjem prethodno spremljenoj verziji web stranice ponekad se mogu pojaviti pogreške budući da se ne pregledava najnovija verzija već "zastarjela" verzija web stranice. Ako se obriše povijest u pregledniku, preglednik će smatrati da prije niste pristupili web stranici i kada se stranica ponovo posjeti prikazat će se najnovija verzija. Ukratko s jedne strane dobiva se najnovija verzija stranice ali s druge strane kada se stranica ponovo učitava "prvi puta" učitavanje će biti nešto sporije. 

Brisanje Chrome preglednika

  1. Otvoriti Google Chrome  
  2. Kliknuti . Ikona se nalazi u gornjem desnom uglu monitora. Pojavit će se drop-down (padajući meni) meni. 
  3. Odabrati More tools.
  4. Kliknuti Clear browsing data. Kada se to učini otvorit će se prozor s opcijama za brisanje browsera.  Pojavit će se ponovo mogućnost biranja Basic, Advanced.  U primjeru ostat će se na Basic opciji koja je početna postavka.
  5. Odabrati razdoblje (time range) za koje se želi brisati podatke. Početna postavka je na All time ali može se promijeniti npr. Last hour. Ostale opcije kao Browsling history, Cookies and other site data, Cached images and files po osnovnoj postavci kvačicom su označene za brisanje. 
  6. Kliknuti Clear data i brisanje Google Chrome je učinjeno.
     

Brisanje  Firefox preglednik

  1. Otvoriti Firefox 
  2. Kliknuti . Ikona se nalazi u gornjem desnom uglu monitora. Pojavit će se drop-down (padajući meni) meni.
  3. Kliknuti Library
  4. Kliknuti History
  5. Kliknuti Clear Recent History. Otvorit će se prozorčić s opcijama
  6. Odabrati time range. Osnovna postavka je Everything. Može se promijeniti, npr. Today.
  7. Nešto niže na prozorčiću nalaze se Details. Ako se po početnoj postavci ne otvori kliknuti i pojavit će se padajuća lista što se može obrisati. Odabrati kvačicom što obrisati. Firefox osnovnom postavkom nudi što obrisati. Može se ostaviti ili promijeniti. Odluka korisnika. 
  8. Kliknuti Clear Now i browser je obrisan.

Koji preglednik je najbolji?

Na ovo pitanje ne može se odgovoriti jednostavno budući da svaki od preglednika nastoji korisnicima ponuditi najsigurnije, brzo, dobro dizajnirano i kvalitetno iskustvo za korištenje interneta. Ne tako davno posao internet preglednika bio je  preuzimanje teksta s interneta i prikazivanja korisniku. Danas je to mnogo složenije, budući da se preglednici koriste gotovo za sve što korisnici rade na internetu a sadržaji koji se preuzimaju mnogo su kompleksniji nego u ne tako davnoj prošlosti.

Izbor između Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera i Safari nije jednostavan zadatak. Prema podacima sa stranice NetMarketShare najpopularnija je Chroma (58,90%) a zatim slijede Firefox (13,29%), Internet Explorer (13%), Edge (3,78%), Safari (3,42)...

Svi navedeni preglednici su odličan izbor ali neki će biti bolji izbor zavisno od kategorije korisnika. Naravno da korisnik koji se bavi programiranjem drugačije gleda na izbor preglednika nego prosječan korisnik.

Možda je ipak kao prvo riješenje najbolje odabrati Google Chrome.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Besplatna tablica za kontrolu prihoda i troškova domaćinstva i sve one koji žele pratiti svoje financije

Provjera sumnjivih linkova bez klikanja

Kreiranje Gantt dijagrama - primjer marketing plana