Kako će izgledati ekonomsko okruženje kada sve ovo završi?


Svakodnevno se pogoršava pustoš koju uzrokuje pandemija koronavirusa u javnom zdravstvu i globalnoj ekonomiji. U većem dijelu svijeta, unatoč otvaranju, ekonomija je još uvijek zamrznuta izvan svega osnovnog. Kako će izgledati ekonomsko okruženje i život koje poznajemo kada se dobije kontrola nad virusom?

Stephen Sackur (BBC HARDtalk) razgovarao je s Olom Källeniusom, generalnim direktorom Daimlera, najvećim europskim proizvođačem vozila. Glavna tema intervjua je pogled glavnog direktora Daimlera na krizu: kako će kriza utjecati na poslovanje Daimlera, odgovori Daimlera na izazove i na što će biti fokusirano poslovanje korporacije da se preživi.


Intervju (trajanje 24:00 minute) možete pogledati na YouTube, linku: https://www.youtube.com/watch?v=BrduxLSxTNw

Za lakše praćenje intervjua (pasivno znanje) koji je na engleskom jeziku, možete pokrenuti transkript, kako je strelicama prikazano na slici ispod. Kliknuti oznaku ... (tri vodoravne točkice), zatim kliknuti Open Transcript. Transcript će se otvoriti na desnoj strani monitora.


Ola Källenius

Šveđanin Ola Källeniusom (50) prvi je glavni direktor tvrtke Daimler koji nije Nijemac. Daimler je ponos njemačkog gospodarstva i sigurno da izbor Šveđanina za lidera dokazuje da se radi o vrhunskom menadžeru sa snažnom vizijom, upravljačkim sposobnostima i ostalim kvalitetama nužnim za tu poziciju. To se može smatrati i značajnim argumentom da se intervju pogleda.

Ključne točke intervjua: 
Uz naglaske na poduzete mjere u kompaniji Daimlera za zaštitu zaposlenih i suradnje s državnim tijelima te pružanju pomoći u zaustavljanju pandemije, mogu se izdvojiti sljedeće ključne točke:

  • racionalno upravljanje novcem, budući da je neizvjesno koliko će kriza trajati
  • fleksibilnost smanjivanja proizvodnje ali i spremnost da se sa završetkom krize, kompanija ponovo u što kraćem roku vrati u punu operativnost
  • poduzimanje brzih mjera i usklađivanje kapaciteta s ponudom i potražnjom koja trenutno postoji na tržištu
  • kada kompanija izgubi prihodnu stranu na neko razdoblje i dobavljači tvrtke su uzdrmani, održavanje likvidnosti i pristup sredstvima likvidnosti prvi je zadatak menadžmenta. Zdrava likvidnost, racionalno upravljanje gotovinom i prilagođavanje nužno je za opstanak. Zbog nepredvidivosti i neizvjesnosti valja se usredotočiti na kratkoročne ciljeve, tjedan za tjednom i raditi najbolje što se može 

Nada i strahovi 

Prije samo nekoliko mjeseci nitko nije mogao predvidjeti ovakvu krizu koja se sada događa cijelom svijetu. Radi se o opasnosti koja ugrožava zdravlje ljudi, ali  se u zaustavljanju koronavirusa preuzima rizik da se zbog mjera koje se poduzimaju zauvijek promijeni način našeg dosadašnjeg života.

Da bi se preživjela sadašnjost kocka se s budućnošću. Stvarnu cijenu preživljavanja nitko ne zna. 

Kako bi se spriječio totalni gospodarski kolaps, vlade su preuzele ulogu u osiguravanja kontinuiteta poslovanja i očuvanja radnih mjesta. Javni dugovi značajno će porasti, ali pitanje hoće li to biti dovoljno da se riješe nastali problemi i zaustavi nezaposlenost. Najjače kompanije također trebaju preuzeti dio odgovornosti. Ključno načela odnosa politike (države) i gospodarstva treba biti suradnja i solidarnost. 

Gašenje gospodarskih aktivnosti dogodilo se brzo i učinkovito ali ponovno pokretanje tog istog gospodarstva neće biti lako i brzo. 

Prema procjenama organizacije OECD gospodarski oporavak će trajati godinama. Mnogi ugledni ekonomisti  vrlo su  oprezni smatrajući da procjene oporavka treba izbjegavati budući da nikada nije bilo slične situacije kao s koronavirusom. Prema pesimističnim procjenama da se sada dobije kontrola nad virusom, za kontrolu nad gospodarstvom i nastalom učinjenom štetom, oporavak može trajati do 2031. godine. 

Lako se može dogoditi da naša generacija vidi stvari koje nikada prije nije vidjela. Mnogi dobri ljudi uskoro bi mogli ostati bez svojih poslova, emocionalno potpuno nespremni za takvu situaciju. Njihove živote ispunit će financijski problemi, depresija, nemogućnost vraćanja kredita, snažan pad standarda, veliko nepovjerenje u institucije, osjećaj prepuštenosti samima sebi... Vraćanje njihovih života u normalu neće biti brzo ni lako. Stvarnost mnogih života promijenit će se ekonomski i sociološki. 

Brojni problemi pojedinaca postat će problemi društva i države, a veliko je pitanje koliko će političke vlasti imati snage i znanja da ponude prava rješenja. U prošlosti su se u sličnim situacijama često pojavljivali nacionalni spasitelji s porukom kako upravo oni to znaju. Na žalost povijest je do sada u mnogo navrata pokazala na najcrniji način kako to obično završava. 

Izvori: 





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Besplatna tablica za kontrolu prihoda i troškova domaćinstva i sve one koji žele pratiti svoje financije

Provjera sumnjivih linkova bez klikanja

Kreiranje Gantt dijagrama - primjer marketing plana